Iran on teloittamassa 15000 mielenosoittajaa sharia-lain mukaan - Tunnettua kurdiräppäriä uhkaa myös kuolema
Valtakunnalliset mielenosoitukset islamilaista hallitusta vastaan ovat jatkuneet Iranissa jo useamman kuukauden peräkkäin, vaikka lähes 15 000 iranilaista on pidätetty mielenosoitusten yhteydessä ja heitä uhkaa nyt islamilainen kuolemantuomio.
Viime tiistaina maan parlamentti äänesti ylivoimaisesti mielenosoittajien kuolemanrangaistuksen puolesta. Monissa mielenosoituksissa naiset vastustivat Iranin islamilaisia sääntöjä polttamalla hijabinsa ja leikkaamalla hiuksensa julkisesti.
Lisäksi useat iranilaiset urheilujoukkueet ovat kieltäytyneet laulamasta maan kansallislaulua. Naiset ovat myös käyttäneet sosiaalista mediaa ilmaistakseen tyytymättömyytensä Iranin johtoon.
Päätös tehtiin sen jälkeen, kun Iranin hallitus oli viime aikoina kehottanut rankaisemaan mielenosoittajia tavalla, joka tukahduttaisi mielenosoitukset. Iranin valtiollisen Press TV:n sunnuntaina siteeraamassa kirjeessä, jonka oli allekirjoittanut 227 parlamentin 290 jäsenestä, lainsäätäjät pyysivät antamaan pidätetyille "hyvän oppitunnin", jotta muut eivät liittyisi mielenosoituksiin.
"Me, tämän kansakunnan edustajat, pyydämme kaikkia valtion virkamiehiä, oikeuslaitos mukaan lukien, kohtelemaan niitä, jotka kävivät sotaa [islamilaista instituutiota vastaan] ja hyökkäsivät Daeshin [terroristien] tavoin ihmisten henkeä ja omaisuutta vastaan, tavalla, joka toimisi hyvänä oppituntina mahdollisimman lyhyessä ajassa", kirjeessä luki.
Iranin hallitus vertaa islamilaista hallintoa vastaan mieltä osoittaneita ihmisiä ISIS-terroristijärjestöön, mutta samalla itse määrää sharia-lain mukaisen kuolemantuomion demokratian ja naisten oikeuksien puolesta mieltä osoittaneille.
Lainsäätäjät lisäsivät, että tällainen rangaistus - jonka menetelmiä ei täsmennetty - "osoittaisi kaikille, että rakkaan kansamme henki, omaisuus, turvallisuus ja kunnia ovat tälle [islamilaiselle] laitokselle punainen lanka ja että se ei osoita kenellekään minkäänlaista lempeyttä tässä suhteessa".
Joukkomielenosoitukset alkoivat Iranissa sen jälkeen, kun uutiset "hijabia väärin käyttäneestä" ja sen takia tapetusta 22-vuotiaan Mahsa Aminin kuolemasta 16. syyskuuta tulivat julkisuuteen.
Mahsa Aminin puolesta mieltä osoittanutta räppäriä uhkaa teloitus Iranissa
Iranissa tunnettua kurdiräppäriä uhkaa nyt myös kuolemanrangaistus mielenosoittajien tukemisesta. Islamilainen hallitus pyrkii tekemään tunnetuista henkilöistä varoittavia esimerkkejä.
Iranin islamilaista hallintoa kritisoinut Saman Yasin on saanut syytteen ”sodasta Allahia vastaan”. Sharia-laki määrää islamin jättäneille tai sitä "vastaan sotineille" kuolemantuomion. Iranin hallinto ei erottele uskontoa politiikasta, vaan ne ovat yksi ja sama asia. Hallitusta vastaan mielenosoittaminen lasketaan islamia vastaan mielenosoittamiseksi, sillä hallitus on islamilainen.
Hänen kohtalonsa, josta iranilaiset islamilaiset tuomioistuimet päättävät, saattaa olla sama kuin tuhansilla muilla pidätettyinä olevilla nuorilla mielenosoittajilla, sillä ihmisoikeusjärjestöt varoittavat, että hallinto saattaa käynnistää verisen kostokampanjan yrittäessään tukahduttaa jatkuvat mielenosoitukset.
Saman Yasin vangittiin kotoaan kolme viikkoa sitten ja hänen uskotaan saavan tuomionsa sharia-oikeudessa lähipäivinä.
YK:n mukaan vangittujen joukoissa on myös lapsia.
Tilaa tästä 4,50€/kk kannattajaversio Anterilla on asiaa -uutiskirjeestä ja tue vapaata lehdistöä.
Yli 2 viikkoa vanhat julkaisut ovat luettavissa jatkossa vain kannattajaversion tilaajille.
Voit myös liittyä The Haaremi -yhteisöön tästä.
The Haaremi on suomalainen liberaalien humanistien, uskontokriitikkojen ja sananvapauden kannattajien nettiyhteisö.
Missiomme on tehdä siitä vähemmän tabu, että taikauskoisista uskomuksista ja uskonnoista puhutaan kriittisesti, jopa pilkallisesti. Arvostamme uskonnonvapautta ja erityisesti vapautta uskonnoista. Arvomme perustuvat sekularismiin, itsehallintoon ja ihmisoikeuksiin.