Uuden-Seelannin alkuperäisasukkaat, maorit, osoittivat mieltä islamia vastaan
Viime kuussa kristillisten maorien ryhmä esitti perinteisen Haka-näytöksen vastalauseena islamin valtapyrkimyksille ja häpäisi jihadistien lippuja.

Maoritaustaisen uusiseelantilaisen Brian Tamakin viimekuinen protesti kohdistui maassa nopeasti kasvavaan islamistiseen ulkomaalaisväestöön ja sen lisääntyvään vaikutusvaltaan.
Paikalliset vasemmistolaiset kutsuivat näytöstä ja mielenosoitusta “vihamieliseksi agendaksi”, puolustivat islamisteja “vähemmistöryhmänä” ja syyttivät maoreja “kulttuurin omimisesta” – ironisesti siis maorien omasta kulttuuristaan.1
Joukkoa johti ryhmä nuoria maoreja. He olivat pukeutuneet maroihin, heidän reisissään oli punaista maalia, kasvoihin oli sapluunalla maalattu mataora, ja käsissään he pitelivät mustia rākau-sauvoja. Heidän takanaan kuusi riviä lisää ihmisiä – suurin osa pukeutuneina mustiin Destiny Churchin asuihin – aloitti hakan yhtenäisessä rytmissä.
Tulisen hakan päätyttyä ylin johtaja Tamaki tarttui mikrofoniin. Hän puhui väkijoukolle – joka koostui muista maoreista – maailman pahuudesta. Hänen takanaan liehui useita Uuden-Seelannin lippuja sekä banderolli, jossa luki: ”NZ:n virallinen uskonto: kristinusko”.
- ”Tämä on alku vastaiskulle Commonwealth-mailta ja kristityltä kansalta täällä eteläisellä pallonpuoliskolla”, Tamaki aloitti.
Tamaki jatkoi puhumalla siitä, kuinka he aikovat ottaa maansa takaisin "pahoilta ihmisiltä" (muslimeilta), jotka yrittävät viedä heidän "kotinsa, tulevaisuutensa ja uskonsa".

Sitten esiin tuotiin islamilaisia, sekä jihadistisia lippuja. Yksi kerrallaan jokainen lippu revittiin kahtia, kun Tamaki selitti, miksi kukin niistä edusti pahuutta. Jokaisen lipun jälkeen seurasi lyhyt haka-esitys, johon sisältyi huuto: “Upokokōhua! Kai a te kurī!”
Termit ovat maorinkielisiä kirouksia – ensimmäinen viittaa keitettyyn päähän, toinen koiranruokaan.
Islam on Uuden-Seelannin kolmanneksi suurin uskonto (1,5 %) kristinuskon (32,3 %) ja hindulaisuuden (2,9 %) jälkeen.
Vähälukuisia muslimisiirtolaisia Etelä-Aasiasta ja Itä-Euroopasta saapui Uuteen-Seelantiin 1900-luvun alkupuolelta aina 1960-luvulle asti. Laajamittainen muslimimaahanmuutto alkoi 1970-luvulla intianfijiläisten saapuessa maahan, ja 1990-luvulla sitä seurasi pakolaisten virta useista sodan runtelemista maista.
Vuoden 2023 Uuden-Seelannin väestönlaskennan mukaan maassa on 75 144 muslimia, mikä vastaa 1,5 prosenttia koko väestöstä.2
Maoriväestön arvioitu määrä on noin 922 600, mikä vastaa 17,4 prosenttia koko väestöstä.3
Ensimmäinen islamilainen keskus avattiin Uudessa-Seelannissa vuonna 1959, ja nykyään maassa on useita moskeijoita sekä kaksi islamilaista koulua. Suurin osa Uuden-Seelannin muslimeista on sunneja, mutta maassa on myös merkittäviä shiia- ja ahmadiyya-vähemmistöjä.
Lue myös:
Tue itsenäistä journalismia!
👉 Tue uutiskirjettä 5 € / kk! 🤗
(Paras tapa tukea Anteria!)
👉 Tarjoa 5 € kahvikuppi! ☕
(Kertaluontoinen tuen muoto!)
👉 Pelaa ilmaista RPG peliä selaimessa!
Seuraa somessa tilejä:
Yhteisöt:
👉 Facebook-tukiryhmä
(1000+ jäsentä!)
👉 Liity The Haaremi Discord-yhteisöön!
(150+ jäsentä!)
The Haaremi on suomalainen liberaalien humanistien, uskontokriitikkojen ja sananvapauden kannattajien nettiyhteisö.
Missiomme on tehdä siitä vähemmän tabu, että taikauskoisista uskomuksista ja uskonnoista puhutaan kriittisesti, jopa pilkallisesti. Arvostamme uskonnonvapautta ja erityisesti vapautta uskonnoista. Arvomme perustuvat sekularismiin, itsehallintoon ja ihmisoikeuksiin.