Taleban hyökkäsi Iraniin - Jättikö Yhdysvallat taholleen terroristijärjestölle varusteet?
Yhdysvalloilla on ollut tapana käyttää Afganistanin islamistisia aseellisia järjestöjä sijaissotilaina. Jätettiinkö Talebanille taholleen miljardien dollarien edestä varusteita?
Talebanit ja Iran vaihtoivat viime lauantaina raskasta tulta, mikä tappoi ja haavoitti useita, sekä lisäsi jyrkästi maiden välisiä kasvavia jännitteitä kiistassa raja-alueen pohjavesioikeuksista.
Asiasta kertoi ensimmäisenä AP.1
Videon jakanut Ukrainan sotaa seuraava sosiaalisen median tili yhdistää hyökkäyksen nimenomaan Iranin toimiin Venäjän liittolaisena.
Iranin valtiollinen uutistoimisto IRNA siteerasi maan apulaispoliisipäällikköä kenraali Qassem Rezaeita, joka syytti Talebania tulen avaamisesta ensimmäisenä lauantaiaamuna Iranin ja Afganistanin rajalla.
IRNA:n mukaan Iran aiheutti "raskaita uhreja ja vakavia vahinkoja".
Afganistanin Taleban-hallinnon “islamilaisen emiraatin sisäministeriön” tiedottaja Abdul Nafi Takor syytti Irania siitä, että se ampui ensin. Takorin mukaan “tulitaistelussa kuoli kaksi, yksi kummastakin maasta, ja muita haavoittui”.
Lue myös: Belgian pakolaistaustainen kansanedustaja varoittaa islamista
Taleban-johtaja vannoi valloittavansa Iranin alle päivässä
Koomiselta vaikuttava kiista kahden radikaalin islamilaisen osapuolen välillä yltyi Taleban-johtajan uhoamiseen:
"Valtaamme Teheranin muutamassa tunnissa, jos Ameer ul Momineen (Talebanin korkein johtaja) antaa luvan".
- Abdul Hamid Khorasani, Afganistanin “islamilaisen emiraatin”, Talebanin “puolustusministeri” uhoaa tuoreessa videossa:
Shia-islamilaisen Iranin armeija on kuitenkin ylivoimainen vastustaja Talebanille, mikä turvautuu perinteisiin terrori-, sabotaasi-, ja sissi-iskuihin. Talebanista voi kuitenkin tulla ajan mittaan hyvinkin ongelmallinen tekijä Iranille sunni-islamilaisena vastustajana alueella. Afganistan on kuitenkin iso maa.
Lue myös: Talebanit etsivät nyt parempaa elämää maista, joita vastaan taistelivat
Jättikö Yhdysvallat taholleen miljardien dollarien edestä varusteita Talebanille?
Ukrainan sodassa Venäjää aseellisesti tukeva Iran on joutunut viime aikoina, ainakin länsimaille hyvin kätevästi, sunni-islamistisen Talebanin terroristijärjestön häiriköimäksi rajoillaan.
Vaikka Talebanit eivät virallisesti nauti kansainvälisen yhteisön ja länsimaiden tuesta, Yhdysvalloilla on pitkä historia keinotella tiensä voittoon alueella. Näihin suunnitelmiin on aina liittynyt tavalla tai toisella sunni-islamististen aseellisten liikkeiden tukeminen yhteisiä vihollisia vastaan.
Yhdysvaltojen tuki islamilaisille liikkeille perustui kylmän sodan geostrategisiin intresseihin, joissa Yhdysvallat pyrkivät heikentämään Neuvostoliiton vaikutusvaltaa ja vastustamaan kommunismia. Tuki toteutettiin pääasiassa ase- ja rahoitusapuna, ja se kanavoitiin Afganistanin islamilaiseen vastarintaliikkeeseen, jota kutsuttiin “mujahideeneiksi”, “jihadia käyviksi”.2
Tämä tuki auttoi mujahideeneja taistelemaan Neuvostoliiton joukkoja vastaan ja vaikutti merkittävästi konfliktin kulkuun. Myöhemmin yhdestä haarasta mujahideeneista syntyi al-Qaida, joka on myös vaikuttanut kansainväliseen terrorismin uhkaan.
Yksi modernimpi ideologinen haara niin sanotuista mujahideeneista “jihadisteista”, Taleban, syntyi 1990-luvun alussa Afganistanissa sen jälkeen, kun Neuvostoliitto vetäytyi maasta ja maan sisällissota jatkui. Se sai alkunsa islamilaisista koulutuskeskuksista Pakistanissa, joissa opetettiin hyvin jyrkkää tulkintaa sharia-laista.
Talebanin perustajana pidetään Mullah Mohammed Omaria, joka oli yksi näistä opiskelijoista. Vaikka Taleban ei sinänsä liity Yhdysvaltojen aikaisemmin tukemiin mujahideeneihin, ovat he vastaava islamilainen liike vallassa.
Taleban on myös jatkuvasti saanut tukea ja suojelua Pakistanin tiedustelupalvelulta (ISI) ja sai aseellista apua ulkomaisilta järjestöiltä, kuten Saudi-Arabialta. Pakistan ja Saudi-Arabia ovat molemmat Yhdysvaltain liittolaisia, sekä jakavat tiedustelunsa.
Vuonna 2020 Yhdysvallat ja Taleban pääsivät Dohan sopimukseksi kutsuttuun ymmärrykseen, jonka mukaan Yhdysvallat sitoutui vetämään kaikki Yhdysvaltain joukot Afganistanista toukokuuhun 2021 mennessä.
Vuonna 2021 Taleban valloitti Afganistanin lopullisesti ja julisti islamilaisen tiukkaa sunni-islamilaista sharia-lakia noudattavan islamilaisen emiraatin.
Häpeälliseksi kuvaillussa vetäytymisessä aikaisemmin maata miehittäneet Yhdysvaltain joukot jättivät maahan yhteensä seitsemän miljardin dollarin edestä aseita, luoteja, varusteita, panssareita, tarvikkeita ja ajoneuvoja.3
Oliko Yhdysvaltojen tarkoitus kuitenkin tehdä näin tietoisesti ja luoda alueelle sunni-islamilainen häirikkö aiheuttamaan Iranille, tunnetulle vastustajalle, päänvaivaa?
Lue myös: Belgia vapautti islamilaisen terroristin - "Eurooppaan ei voi enää luottaa"
👉Tilaa tästä 4,50€/kk kannatusjäsenyys Anterilla on asiaa - Uutiskirjeeseen!
👉Voit myös liittyä The Haaremi - Yhteisöön tästä!
The Haaremi on suomalainen liberaalien humanistien, uskontokriitikkojen ja sananvapauden kannattajien nettiyhteisö.
Missiomme on tehdä siitä vähemmän tabu, että taikauskoisista uskomuksista ja uskonnoista puhutaan kriittisesti, jopa pilkallisesti. Arvostamme uskonnonvapautta ja erityisesti vapautta uskonnoista. Arvomme perustuvat sekularismiin, itsehallintoon ja ihmisoikeuksiin.